Kako do Šolte?

UDALJENOSTI
Zagreb -> Split = 366 km
Zadar -> Split = 143 km
Rijeka -> Split = 350 km
Krapina -> Split = 388 km
Dubrovnik -> Split = 229 km

Split -> Rogač (Šolta) 9 NM = 1h trajektom / 30 min katamaranom

ZRAKOPLOV
Splitska zračna luka u ljetnim mjesecima vrlo je dobro povezana sa gotovo svim Europskim zemljama, izravno ili preko Zagreba. Zračna luka Split udaljena je 25 km od pomorske gradske luke. Iz zračne luke do Splita možete koristiti autobus koji prati svaki let i vozi do trajektne luke ili unajmiti taxi ili rent-a-car.
Više informacija na: www.split-airport.hr

Ukoliko svoje putovanje želite nastaviti direktno prema Šolti i želite izbjeći gradske gužve u Splitu, možete koristiti i usluge taxi boat prijevoza. Više informacija na: www.dalmatia-express.com (taxi boat usluge dostupne su od 0 do 24 sata).

 

BROD – dužobalne i međunarodne linije
Split je povezan međunarodnom linijom sa Anconom u Italiji (Jadrolinija, SNAV). Pristanište međunarodnih linija je samo par minuta pješice udaljeno od trajekata i katamarana za Šoltu. Više informacija i redove plovidbe potražite na adresama:
www.jadrolinija.hr

www.snav.it

AUTOBUS
Autobusna postaja Split nalazi se odmah uz glavnu luku. Split je autobusnim linijama vrlo dobro povezan sa svim većim gradovima u RH pa i u inozemstvu. Iz i prema svim gradovima u RH postoji nekoliko linija dnevno.

online kupnja karata

ŽELJEZNICA
Željeznička postaja nalazi se u trajektnoj luci, a glavna željeznička linija je ZAGREB-SPLIT. Detalje o prometovanju vlakova potražite ovdje: www.hznet.hr

AUTOMOBIL
Izgradnjom modernog sustava autocesta, vožnja po Hrvatskoj postala je mnogo ugodnija i kraća. Zbog geografskih karakteristika terena, autoceste čine brojni tuneli, vijadukti i mostovi što vožnju čini zanimljivom a moderni sustav monitoringa i sigurnijom.

Zagreb -> Split
Split je sa Zagrebom povezan sa modernom autocestom, čije se korištenje naplaćuje. Udaljenost je oko 380 km a izlaz sa autoceste je mjesto Dugopolje iznad Splita, odakle brzom cestom nastavljate preko Solina do Splita.
Ako se odlučite na državnu cestu D1, smjer putovanja je Zagreb – Karlovac – Plitvice – Knin – Sinj – Split. Cestarina se ne naplaćuje, izuzev dionice autoceste Zagreb-Karlovac.

Rijeka -> Split
Autocestom se iz Rijeke može doći tako da prvo krenete cestom Rijeka – Zagreb, a tada se na odvojku “Bosiljevo 1” prebacite na autocestu Zagreb – Split.
Iz Rijeke za Split možete također doći magistralnom cestom, a smjer je Rijeka – Senj – Zadar – Šibenik – Split. Od Šibenika do Splita savjetujemo pravac preko Boraje. Cesta se ne naplaćuje.

Trajektno pristanište u Splitu je vrlo lako za pronaći. Kada stignete u Split (iz bilo kojeg smjera) proći ćete magistralu i stižete na petlju. Pratite znakove “SPLIT CENTAR” ili ”SPLIT LUKA”.

>dozvoljena brzina na autocestama iznosi 130 km/h u naseljenim mjestima 50 km/h, a 80 km/h izvan naseljenih mjesta.

>korištenje mobitela tijekom vožnje NIJE dopušteno

>tijekom vožnje od listopada do ožujka OBAVEZNA su kratka svjetla, čak i po danu
>dozvoljena razina alkohola u krvi je 0,5 promila

KAKO DOĆI? – dolazak na Šoltu

Do Šolte možete doći trajektom, katamaranom ili manjim putničkim brodom.

TRAJEKT
Dolazite li automobilom morate se ukrcati na Jadrolinijin trajekt do Rogača – glavne Šoltanske luke. Put trajektom traje 1 sat, a cijena putničke karte košta oko 4 Eur. Cijena putne karte za automobil iznosi oko 20 Eur a za motorkotač oko 10 Eur. Vozne redove trajekata potražite ovdje: www.jadrolinija.hr
Nečujam je od Rogača udaljen 11 km, što je oko 15 minuta ugodne vožnje kroz prirodu.
Putne karte za trajekt se kupuju u jednoj od poslovnica Jadrolinije. Najlakše je pronaći glavnu zgradu Jadrolinije: velika zgrada odmah pored pristaništa. Dobro je znati da u sredini sezone Jadrolinija šalje trajekte onoliko puta dnevno koliko je potrebno bez obzira na vozne redove.

KATAMARAN
Katamaran iz Splita vozi svakodnevno za Rogač. Put traje 30 min. a cijena putne karte iznosi oko 3,5 Eur. Karta za katamaran se kupuje u kiosku LNP plovidbe, u blizini pristaništa katamarana (nasuprot taxi stajališta, odmah do kioska Jadrolinije). Iz Rogača do Nečujma možete autobusom ili taxijem.

 

KAKO DOĆI? – linkovi

VOZNI REDOVI BRODOVA DO ŠOLTE

TRAJEKT

http://www.jadrolinija.hr/

KATAMARAN

LNP Naslovnica

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Hrvatski Autoklub
www.hak.hr

Hrvatske Autoceste
www.hac.hr

DOLAZAK AVIONOM

Aerodrom SPLIT
www.split-airport.hr

Croatia Airlines
www.croatiaairlines.hr

DOLAZAK VLAKOM

Hrvatske Željeznice
www.hznet.hr