Donje Selo

Donje Selo

Things to do - general

Na sjeverozapadnom rubu Sridnjeg polja smjestilo se malo, izgledom za dalmatinske otoke i mediteran, karakteristično mjesto, Donje Selo.
Tragove života na ovom području nalazimo još u antici i to na području uzvisine Gradine gdje su pronađeni zidovi pravokutne građevine sa podnim mozaikom. Nepravilna mreža vijugavih ulica zatvara, kao i u Grohotama, cjeline pučkih kamenih kuća i dvorišta. Ističu se svojim obujmom i načinom gradnje stara škola i župna kuća. Nove građevine u samom selu niču pretežno na periferiji stare jezgre  stoga nisu u osnovi narušile sklad povijesne cjeline. Najviše su arhitektonske vrijednosti osim arheoloških ostataka, pučki dvorovi seoskih obitelji.

U Donjem Selu su crkve Sv. Jele i Sv. Martina. O spomenutom davnom životu govore mnogi arheološki nalazi poput ostataka villae rusticae, starih gomila i grobova te temelja ranokršćanske crkve sv. Jele, čiji se nastanak smješta u 6. stoljeće. Prvi pak spomen naselja zabilježen je u povijesnome dokumentu s početka 16. stoljeća. Župna crkva sv. Martina stara je grobljanska crkva koja je dograđivana u više navrata, što je vidljivo i danas. Najstarija prvotna s polukružnom apsidom i očuvanim romaničkim i gotičkim graditeljskim elementima, svoj nastanak smješta u srednji vijek, vrijeme postanka Donjega Sela.

U Donjem Selu njegovao se kult sv. Martina. Pronađena je “Pisan svetoga Martina biskupa od Turona grada” čije se vrijeme nastanka točno ne zna, no sačuvana je zahvaljujući prepisci župnika iz 19. stoljeća. Malo je poznata važnost pisane šoltanske martinske riječi.
Na temelju razložene šoltanske martinske tradicije razvidno je da višestoljetno nasljeđe, koje je najtješnje vezano za Donje Selo, pripada sveukupnoj europskoj martinskoj baštini u čijem je kontekstu šoltanska tradicija vrijedan djelić martinskog kulturnog mozaika. Svojom raznolikošću, likovnom, pisanom i običajnom, doživljava revalorizaciju u 21. stoljeću, priklanjajući se istodobno i europskom martinskom projektu kojemu je ključno obilježje Stopa sv. Martina. To je zajedničko martinsko obilježje svih zemalja u kojima je razvijena tradicija sv. Martina. Stopa  simboličan pronositelj aktivnosti sv. Martina koja se sastojala u stalnom putovanju, najčešće pješice, s ciljem pronošenja Kristove vjere, odnosno ljudske dobrote, milosrđa i tolerancije.

Stopa sv. Martina postavljena je 3. srpnja na Bratsku kuću u Donjem Selu, uključivši time otok Šoltu u europski martinski kulturni itinerer.
Budući da se Donje Selo nalazi na cesti koja povezuje Maslinicu sa zapadom otoka, zastanite i posjetite ga!  Kroz njega prolazi i cestica koja vodi do prekrasne uvale Donja Krušica. Mještani su se nekoć osim zemljoradnjom bavili i ribarstvom. Danas se pretežno osim proizvodnjom ulja, vina, ribarstvom za gušt, bave i sve više – turizmom. Osobito Donja Krušica je stasala u malo turisitičko mjesto koje sve godine broji sve više turista.
Današnja vizura Donjega Sela doima se jednostavnom i ljupkom, iza čega je duboka i slojevita povijest.

photo-162 photo-164 photo-395 photo-397

Što vidjeti

Što vidjeti Dan započnite šetnjom šetnjom uz stare kuće i razgled krovova od kamenih ploča, dvorova i starih dimnjaka, dok u popodnevnim satima možete uživati u moru i plaži u Donjoj krušici koja je od sela udaljena 5 ili 15 min ovisno idete li autom ili pješice. Preporučujemo da se spustite pješice i uživate u prirpdnim ljepotama. Navečer se zaputite prema malom mjesnom trgu poznatijem pod nazivom 'Gornji put' gdje se tijekom ljeta priređuju priredbe poput susreta dalmatinskih klapa ili prodajnih izložbi Šoltanskih trudi kao i tradicionalni turnir u malom nogometu u organizaciji samih mještana. Također na trgu se nalazi i stara bratska kuća na koju je nedavno postavljena stilizirana ''Stopa sv. Martina'' čime je Šolta uključena u europski martinski kulturni itinerer koji simbolično povezuje gradove i mjesta čiji je zaštitnik sv. Martin. Postavljena je na više od 150 lokaliteta diljem Europe. U blizini mjesta smještena u šumi pod Velom Stražom je i pitoreskna crkvica Sv. Mihovila pa onima zainteresiranima za šetnju u prirodi preporučamo i ovaj 30ak minuta udaljen lokalitet.

Kultura & povijest

Kultura & povijest Po fragmentarno očuvanim arheološkim ostacima gospodarskih sklopova, grobovima te ulomcima arhitektonske plastike može se pretpostaviti da je Donje Selo u antičko doba bilo, kao i Grohote, gusto naseljeno. Svjedoči to i mala ranokršćanska crkva Sv. Jele izgrađena na mjestu ranije antičke villae rusticae. Donje Selo se spominje prvi puta u jednom dokumentu iz 1474. godine kao Villa inferior.

Romantic, quiet and stress free place

Kalebića dvori 18 Rezerviraj

Kuća za odmor Lavandula

Svetog Nikole 33, 21430 Donje Selo Rezerviraj

Apartman Tudor

Donje Selo, Sv. Martina 43, 21430 Rezerviraj

Unfortunately there are no gastro at this location at the moment.

Unfortunately there are no services at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.