Srednje Selo

Srednje Selo

Things to do - general

Srednje Selo malo je  mjesto, prema najranijim zapisima nastalo u srednjem vijeku i nema antički kontinuitet. Smjestilo se uz cestu između Grohota i Donjeg Sela te slično kao i Donje, sagrađeno je na blagim obroncima sjevernog ruba Sridnjeg polja. Takav smještaj štiti od sjevernih vjetrova i omogućuje izloženost suncu. Danas najmanje i najslabije naseljeno mjesto, nekoć je bilo mjesto poljoprivrednika, maslinara i vinograda koji su svakodnevno obrađivali zemlju na šoltanskom polju koje se rasprostire ispod mjesta. Gusto raspoređene kamene kuće i napuštena stara škola govore o nekim prošlim vremenima kada je u ovom mjestu živio velik broj ljudi. Slično kao i u drugim selima, nepravilno raspoređene kamene ulice zatvaraju stambene sklopove. Nekoliko sklopova, među kojima se ističu Purtića i Lukin dvor, imaju znatnu ambijentalnu vrijednost.
Mnogi zanimljivi primjeri pučke arhitekture nažalost su veoma zapušteni i gotovo urušeni pa očuvanje starog naselja zahtijeva ponajprije revitalizaciju napuštenih i oronulih kuća.
No ovo mjestašce ima svoj šarm. Prošećite, provezite se biciklom za sunčana vremena od Grohota kroz Srednje Selo i nastavite dalje biciklističkom stazom prema Donjem Selu i Maslinici.

A_NASLOVNICA IMG_7069 IMG_7093 photo-167

Unfortunately there are no hotels at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.