Nečujam

mala necujamNečujam se smjestio u najvećem zaljevu na Šolti i najmlađe je mjesto na otoku koje gravitira centralnoj plaži iznad koje je veliko apartmansko naselje zbog kojeg je prije Domovinskog rata Nečujam bio jedno od najpoznatijih mjesta na Jadranu.

Uvala ima osam draga: Bok Supetra, Šumpjivina, Podkamenica, Maslinica, Tiha, Bok od rata, Piškera i Supetar.  U njima su manje kuće, brodovi i plaže.

Prvo što ćete uočiti u Nečujmu je velika šljunčana plaža sa bistrim morem i gusta borova šuma koja daje izvrstan hlad za vrijeme ljetnih vrućina.  Priroda se pobrinula da je svaki dio ovog mjesta i uvala koje mu pripadaju pravi mali raj za kupanje i odmor.

Staro apartmansko naselje krije se u gustoj borovoj šumi tik poviše plaže, a u sklopu naselja je i pansionski restoran, caffe bar, trgovina te igralište za djecu i teren za odbojku na pijesku.  Osim starih apartmana, tu je i novo apartmansko naselje koje gostima pruža odlične uvjete smještaja u novim apartmanima sa predivnim pogledom na more i to sa uistinu prihvatljivim cijenama.

Ono što čini Nečujam kao idealnu destinaciju za obitelji sa djecom je i plitki bazen tik poviše plaže u kojem djeca bezopasno uživaju tijekom dana, dok stariji radije preferiraju kristalno čisto more tek nekoliko metara dalje.  Na platou oko bazena održavaju se i večernja zbivanja u mjestu – od klasičnih tombola, nastupa dječjih plesnih skupina, karaoka, predstava pa do večernjih koncerata koje rado posjećuju i ostali mještani i gosti otoka, tako da vas u tople ljetne noći u Nečujmu uvode opušteni smijeh i pjesma.

U mjestu se smjestila i jedina zatvorena diskotekana otoku koja je zadržala obilježja pravih popularnih diskoteka – velike disco kugle, svjetlosni i dimni efekti, te odlična i opuštena zabava za mještane i goste sa svih dijelova otoka.  Upravo tu su se desila mnoga prijateljstva i prve ljubavi pa gotovo da nema gosta ili mještanina koji nema posebna sjećanja na ovo mjesto. 

POVIJEST

Ovu uvalu je kao svoje ladanjsko odmaralište odabrao još u antici car Dioklecijan.  Ostaci njegovog ribnjaka vide se u podmorju uvale Piškera, a na tom lokalitetu vide se i ostaci zidova ''villae rusticae'' okolo kojih su pronađeni grobovi, ulomci keramike i srebreni novac rimskih careva Klaudija i Valensa.  U XIV. stoljeću u uvali Piškera podignute su solane iza kojih je ostalo ljekovito blato. 

Iz XV. stoljeća je ruševina srednjovjekovne crkvice Sv. Petra, a nešto kasnije, na početku XVI. stoljeća, u Nečujmu je boravio Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, a u blizini centralne plaže je i njegov ljetnikovac.  Nakon Marulićeve smrti, u Nečujam sa Hvara dolazi i Petar Hektorović koji ga opisuje u svom najpoznatijem djelu ''Ribanje i ribarsko prigovaranje''.

Turizam na Šolti započeo je u Nečujmu – tu je Poljakinja Ema Baltermus godine 1928., zaljubivši se u prirodu, otkupila zemljište pored ljetnikovca Marka Marulića, sagradila još jednu kuću i napravila mali hotel u kojem su gosti bili uglavnom djeca imućnih Varšavljanina.  Daljnji turistički razvoj desio se tek nakon osnivanja samostalne Općine Šolta, pa se sredinom XX. stoljeća u Nečujmu gradi hotel i bungalovi, a ozbiljna turistička destinacija Nečujam postaje nakon izgradnje turističkog naselja 1984. godine.  Sa razvitkom turizma, u Nečujmu i njegovim dragama nicale su i privatne kuće koje su također raspolagale sa sobama i apartmanima za iznajmljivanje turistima. 

Danas se svi apartmani ne koriste u turističke svrhe jer su pojedinačno prodavani nakon privatizacije turističkog naselja, ali Nečujam i dalje ostaje najposjećenije mjesto na otoku apartmanskim gostima.

SADRŽAJI  

Restoran
Caffe bar
Otvoreni bazen
Igralište za odbojku na pijesku
Trgovina
Turistički ured
Mjenjačnica

You are here:

Impresum

Tourist board of Šolta Municipality

Jasmina Garbin

in collaboration with Start program d.o.o.